Viskaalin hampurilaiset

 

Pihvit n. 8 - 10 jauhelihapihviä

n. kilo jauhelihaa

2 munaa

2 valkosipulin kynttä

1,5 dl maustamatonta jogurttia

lihamaustetta (yrtit)

2-3 tl suolaa

kuivaa vaaleaa leipää tai luomukorppujaihoja (esim. Viskaalin leipä) murusina

mustapippuria noin 2 tl

Sekoita kaikki ainekset taikinaksi ja anna tekeytyä noin 10 minuuttia. Muotoile taikinasta haluamasi muotoisia pihvejä ja paista uunissa ta pannulla niin, että pihvit jäävät sisältä hieman mediumiksi.

 

Sämpylät n. 8 -10 isoa sämpylää

0,5 l maitoa tai vettä

25 g tuoretta hiivaa

0,5 dl öljyä tai voita

2 tl sokeria

1 tl suolaa

noin 16 dl vehnäjauhoja tai esim. spelttijauhoja

( 1 muna)

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää rasva, suola ja sokeri sekä noin desi vehnäjauhoja. Anna tekeytyä noin 5 minuuttia. Lisää sitten suurn osa jauhoista vaivaten taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon laidoilta. Peitä taikina liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. Leivo sitten taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä ja kohota niitä vielä hetki liinan alla. Paista noin 200-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Voit voidella sämpylät ennen paistamista kananmunalla.

 

Kokoa pihveistä ja sämpylöistä hampurilaiset. Mausta esimerkiksi Ritvan löökikastikkeella, salaatilla, tomaatilla ja sipulilla.