Kekripata

(6 henk.)

1 kg naudan lapaa tai rintaa

2 keskikokoista sipulia

2 porkkanaa

2 naurista

2 punajuurta

4-5 laakerinlehteä

 n. 10 maustepippuria kokonaisena

suolaa

n. 6 dl vettä

 

Leikkaa liha, juurekset ja sipuli reiluiksi paloiksi. Pyöräytä lihapalat kevyesti pannulla ja mausta suolalla. Ja laita pataan, tai vuokaan. Sekoita pilkotut kasvikset lihan kanssa. Lisää pippurit ja laakerin lehti, ja ehkä vähän suolaa kasviksille. Kaada vettä päälle, niin että pata-ainekset ei mene kokonaan veden alle.  Laita pata/vuoka uuniin n. 125°c ja anna hautua 3-4 tuntia.

Tarjoa pata esimerkiksi palsternakkapyreen kanssa.

Palsternakkapyre

n. 2 kg palsternakkaa

vettä

suolaa/mustapippuria rouhittuna

1-2 dl kermaa

Kuori palsternakka ja keitä runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Soseuta keitetyt palsternakat ja lisää kermaa maun mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

Kekri, myös keyri tai köyri, on vanhan suomalaisen maatalousyhteiskunnan aikainen syksyisin vietetty sadonkorjuun juhla. Sillä ei alkujaan ollut vakinaista kalenteriin sidottua ajankohtaa, vaan se määräytyi kulloisenkin vuoden syystoimien mukaan, mutta viimeistään 1800-luvun alusta sen ajan­kohdaksi vakiintui pyhäinmiestenpäivä marraskuun alussa