Lihakeitto tehdään naudan lavasta

Perinteinen lihakeitto syntyy naudan luullisesta lapapalasta sekä suomalaisista juureksista. Maun salaisuus on pitkä keittoaika. Parhaimmillaan lihakeitto on seuraavana päivänä.

Perinteinen lihakeitto

4- 6 hlö

1 kg naudan luullista lapaa

2 l vettä

10 maustepippuria

2 laakerinlehteä

3 porkkanaa

1 pieni pala selleriä

1 pieni palsternakka

1 pieni lanttu

1 kuorimaton sipuli

2 kuorittua sipulia

6 perunaa

suolaa

persiljaa

  1. Huuhdo liha kylmällä vedellä ja laita kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua muutaman minuutin ja kuori pinnalle kertyvä vaahto pois.
  2. Lisää pippurit, laakerinlehti, kuorimaton (pesty) sipuli, persilja ja ripaus suolaa.
  3. Anna kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia (huolehdi ettei vesi lopu kattilasta), kunnes luu irtoaa lihasta.
  4. Ota liha liemestä ja paloittele mieleisen kokoisiksi paloiksi.
  5. Siivilöi keitinliemi ja laita takaisin kattilaan (lisää tarvittaessa vettä).
  6. Paloittele porkkana, selleri, palsternakka ja lanttu ja laita lihojen kanssa kiehumaan. Anna kiehua n. vartti ja lisää paloitellut perunat ja sipulit.
  7. Anna kiehua vielä parikymmentä minuuttia ja tarkista suola (lisää tarvittaessa).

Ripottele päälle persiljaa. Anna tekeytyä hetki kannen alla ennen syömistä. Parhaimmillaan lihakeitto on usein vasta seuraavana päivänä.

Resepti: Antti Pirttikoski