Viskaalin parhaat naudanlihareseptit - Juhlapöytään ja arjen juhlahetkiin

 

Viskaalin väen mielestä talon parasta lihaa on tietysti Limousin-lihakarjan liha, joka on lähtökohtaisesti mureaa, hienosyistä ja vähärasvaista. Viskaalin laadukaksta perusnaudastakin saat seuraavlla ohjeilla herkullista juhlaruokaa perheen ja ystävien yhteisiin ruokahetkiin.

 

 

Paahtopaisti Viskaalin tapaan

 

n. 1.5 - 2 kg naudan sisä- tai paahtopaisti

suolaa, pippuria, ruokaöljyä

lihalämpömittari

 

Ota paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Hiero paistin pintaan suola ja pippurit, voitele paisti öljyllä. Kuumenna pannu kuumaksi ja ruskista paistin pinta kauttaaltaan (pannulle ei tarvitse enää öljyä). Laita paisti uunipannulle ja aseta lihamittari paistin paksuimpaan kohtaan. Kypsennä naudan paistit 100-180 asteessa., kunnes lämpömittari näyttää haluamaasi lukemaa (56-58 c° rose (Viskaalin väki suosittelee rosea) , 65-68 c° kypsä). Laita kypsä paistio vetäytymään folion sisään n. 15 min. Paistiliemi kannattaa käyttää kastikkeeksi suurustamalla se esimerkiksi maizenalla ja maustamalla se vaikkapa tilkalla konjakkia ja kermaa. Tarjoile esimerkiksi uunivihannesten ja perunamuussin kera.

 

Kunnon pihvit 

 

n. sisä- tai ulkofilettä 200g/ruokailija

öljyä, voita, suolaa, pippuria

 

Ota liha huoneenlämpöön ainakin paria tuntia ennen paistamista. Leikkaa liha noin 2-3 sentin viipaleiksi. Kuumenna hyvä, esimerkiksi valurautainen paistinpannu hyvin kuumaksi, lisää voita ja öljyä ja pihvit, kun rasva alkaa ruskistumaan. Paista pihvejä pari minuuttia puoleltansa. Kääri pihvit vielä hetkeksi folioon ja laita uuniin 200 asteeseen maksimissaan vajaaksi 10 minuutiksi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.


 Karjalanpaisti Hilja-mummon tapaan

 

(6-10 annosta)

1 kg kiloa naudanlihaa, esim. paistia ja etuselkää

0,5 kg possun paistia tai lapaa

voita tai öljyä

2 sipulia

2 laakerinlehteä

8-10 maustepippuria

3 tl suolaa

1 litra vettä

 

Paloittele liha pieniksi patapaloiksi ja ruskista niitä hieman öljyssä tai voissa paistinpannussa. Pane vesi kiehumaan. Kuori sipulit ja kuumenna uuni 80-90 asteeseen. Laita lihapalat uunipataan ja lisää päälle mausteet ja sipuli. Kaada kuuma vesi lihojen päälle. Peitä pata kannella ja kypsytä pataa miedossa uuninlämmössä useita tunteja, mielellään esim. yön yli. Karjalanpaisti ei saa kiehua, jotta liemi pysyy kirkkaana.