Viskaalin väen aamuleipä

 

Tämä leipä sopii erinomaisesti esimerkiksi viikonlopun hitaalle aamiaiselle tai brunssille, sillä leivän juju on jääkaappikohotuksessa yön yli. Tee taikina illalla, jätä yöksi jääkaappiin ja leivo ja paista leipä aamulla. Jos sinulla on käytössäsi niin sanottuja kohotuskoreja, voit kaataa taikinan suoraan niihin ja kumota korit suoraan pellille aamulla.

 

1 l vettä

4 dl ruisjauhoja

1 dl spelttirouhetta

1 kg vehnäjauhoja

2 tl suolaa

1 tl sokeria

1 dl öljyä

1,5 pss kuivahiivaa

 

Taikinasta tulee kaksi leipää.

 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, niin että kuivahiiva käynnistyy. Lisää sokeri ja suola ja noin desilitra vehnäjauhoja ja anna taikinan oleutua noin 10 minuuttia. Lisää sitten jauhoja ja spelttirouhetta sekä öljyä vuorotellen ja aloita samalla vaivaaminen joko yleiskoneella tai käsin. Vaivaa taikinaa niin kauan, että taikina alkaa irrota kulhon reunoista/kädestä.

 

Laita sitten taikinakulho liinalla peitettynä jääkaappiin ja jätä sinne yön yli. Tai vaihtoehtoisesti kaada taikina kohotuskoreihin ja laita ne jääkaappiin.

 

Laita aamulla uuni ensin 250 asteeseen ja aseta samalla uunin alaosaa syvä pelti. Ota taikina kulhosta ja muotoile siitä kaksi pyöreää tai pitkulaista leipää pellille. Kuun uuni on lämmennyt kaada alla olevalle pellille vettä ja laita leipäpelti uunin keskitasolle. Laske samalla uunin lämpötila 200 asteeseen. Näin leivän pintaan tulee rapea kuori. Päästä uunista höyryt  noin 20 minuutin kuluttua ja anna leipien paistua vielä noin 15 minuuttia. Yhteensä paistoaika on noin 35-40 minuuttia.