Pientuotantoa käsityönä

Miten Viskaalin tuotteet syntyvät ja mistä hinta muodostuu? Vastaus on, että pääosin käsityöstä, sillä Viskaalissa liha teurastetaan itse ja tuotteet tehdään käsityönä. Tiedämme varmasti, mistä liha tulee ja mistä makkarat tehdään.

Viskaalin väki, varsinkin myynti, saa usein vastata kysymykseen, mistä tuotteidemme hinta muodostuu. Toinen yleinen kysymys meille on, onko makkaroihin ja palvituotteisiimme käytetty liha varmasti suomalaista.

 

Minä Viskaalin emäntänä ja yrittäjänä vastaan nyt, että liha makkaroihin ja palvituotteisiimme tulee luonnollisesti omasta teurastamosta, jolloin tiedämme varmasti, mistä liha tulee: omalta tilaltamme tai muualta Pohjois-Suomesta. Vain possu ostetaan muualta, sekin on todistetusti suomalaista.

 

Tuotteidemme hinta muodostuu siitä, mitä maksamme tuottajalle ja/tai mitä oman tuotantomme kulut ovat. Sitten tulevat eläinlääkärikulut – onhan Eviran virkamies palveluksessamme aina teuraspäivinä. Suurin osa hinnasta muodostuu kuitenkin työvoimakuluista: Viskaalissa tehdään paljon käsityötä ja pieniä eriä kutakin tuotetta.

 

Kahtena päivänä viikossa teurastamme, jonka jälkeen lihat leikataan käsin. Teurastamossa on päivästä riippuen töissä 2-5 henkilöä ja leikkaamossa 1-3.

Itse teurastetusta ja leikatusta lihasta valmistetaan jauhelihaa ja muita tuorelihatuotteita sekä makkaroita ja palvituotteita käsityönä. Kaikki tuotteet myös pakataan käsin.
Tässä esimerkki siitä, kuinka syntyy uunillinen Viskaalin makkaraa.

    1. Makkaramestarimme Leksa ja Anja saavat leikkaamosta sopivan rasvaiseksi leikatun lihan.

    1. Lihaan laitetaan kutteriin, makkarasekoittimeen ja siihen lisätään tarvittavat mausteet.

    1. Seuraavaksi massa ruiskutetaan makkarasuoliin makkararuiskulla.

    1. Uuniin mahtuva erä menee palvaukseen, jonka jälkeen makkarat jäähdytetään (Joskus onnistun saamaan suoraan uunista tulleesta makkaraerästä maistiaisen. Lurps!) ja pakataan. Tämä vaihe on tärkeää, sillä, jos makkarat jäähtyvät liian kauan ennen ennen pakkaamista, tulee niistä helposti liian ryppyisiä. Makuun sekään ei toki vaikuta.

  1. Viimeisenä tuotteet pakataan myyntiin lähteväksi lähettämössä.

 

Suurkiitos ammattilaisillemme Makelle, Hannalle, Leksalle, Anjalle, Samille, Tomasille, Josefille, Sinikalle, Valtterille, Nitalle, Jarille, Olaville ja tilan porukalle. Olemme ylpeitä teistä, Viskaalin väki!

Viimeisimmät