Brisket - Naudan rinta

Kun haluat grillata lihaa Amerikan tyyliin, varmin valinta on naudan Brisket. Sanotaankin, että brisket on Texasin kansallisruoka. Naudan brisket tarkoittaa naudan rintaa, johon on jätetty päälle kerros makurasvaa. Grillatessa tärkeintä on hitaus. Yksi naudan rinta painaa 2,5 - 4 kg. Laitathan tilaukseesi kokotoiveen! Alla Viskaalin lihamiesten ohjeita Brisketin grillaukseen. Lopputulos taitaa tosin jäädä grillaajan omalle vastuulle 😎

Olavin Brisket

Ensimmäisenä varataan grillaajalle tarpeeksi juomaa 4-8 tunnin grillaamiseen. Sitten aloitetaan valmistelut. Jos rasvapuolella on monen sentin rasvakerros niin trimmataan sitä ohuemmaksi, rasvaa saa kuitenkin jäädä suojaamaan lihaa. Poistetaan mahdolliset ohuet riekaleet, palavat kuitenkin grillissä. Mausteiksi olen sekoittanut suolapippurisekoituksen 1:1 eli saman verran suolaa ja saman verran karkeaa pippuria. Maustetaan molemmin puolin ja liha saapi jäädä pöydälle noin tunniksi. Grilliin lämpö n. 120 C ja liha epäsuoralle tulelle, grilliin myös vesiastia pitämään kosteutta yllä. Sitten alkaa pitkä odottelu jolloin grilliä ei kannata aukoa. Kun lihan lämpötila saavuttaa n. 75 C niin liha kääritään butcher paperilla tai foliolla. Butcher paperilla saa rapeamman kuoren. 75 C asteessa tulee ”stall” vaihe jossa lihan lämpötila pysyy samana tai jopa laskee. Tämä vaihe saattaa kestää pitkäänkin. Liha on valmista kun sisälämpötila n 95C astetta. Tämän jälkeen lihan annetaan vielä levätä tunnista kahteen, jonka jälkeen valmista leikattavaksi ja nautittavaksi.

SAntin Brisket

Lihan pintaan viilletään ohuelti viiltoja ristiin.

Hiero pintaan:
Garam Masala mausteseosta
Chiliä (jos tykkää tulisuudesta)
Currya
Fariinisokeria
Valkosipulimurskaa
Suolaa
Tee tiivis paketti ja anna maustua 2 vrk.
Esikypsennä uunissa omenamehu/lihaliemi seoksessa 150 asteessa noin 3,5 tuntia (liemeen reilusti voita). Lientä saa olla reilusti että melkein peittyy. Valele pintaa paiston aikana .
Grillaa esikypsennetty brisket kuumalla grillillä ja valele grillauksen aikana voi/bbq -kastikeseoksella kunnes pinta näyttää syötävän hyvältä.
Tarjoa esim. coleslavin ja grillivihannesten kera..

PAntin Brisket

Brisket 2kg
Mausteet:
kirkastettu voi n,1 dl
mustapippuri 1 tl, suola 2 tl, fariinisokeri 1 tl, chili maun mukaan, valkosipuli maun mukaan, paprikajauhe 1 tl
Sekoita mausteet voihin ja hiero lihan pintaan. Kääri liha kelmuun vähintään vuorokaudeksi marinoitumaan.
Ota liha huoneenlämpöön n. 2 tuntia ennen paistoa.
Paista ensin kovemmalla lämmöllä ”pinnat kiinni”. Siirrä liha grillin ylätasolle ja anna paistua n. 2 tuntia.
Kääri liha leivinpaperiin ja sen jälkeen päälle folio. Jatka paistamista n. 6 tuntia.
Anna vetäytyä rauhassa vähintään tunti.