Keitetyt lihapullat
Tämä saksalainen liharuoka vaatii hieman vaivaa, mutta on sen arvoinen.
Keitetyt lihapullat
4-6 hlö
Lihapullataikina
800 g Viskaalin jauhelihaa (rasvaa <20%)
2 palaa vaaleaa leipää (tai 1 dl korppujauhoja)
2 keskikokoista sipulia
1 muna
3 tl suolaa
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl mustapippuria
½ tl muskottipähkinää
½ sitruunan mehu ja kuori
Keittoliemi
1,5 l lihalientä
1 laakerinlehti
4 kokonaista maustepippuria
4 kokonaista mustapippuria
Kastike
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
6 dl pyöryköiden kuumaa keitinlientä
2 dl kuohukermaa
2 rkl kapriksia
½ sitruunan mehu
ripaus muskottipähkinää
suolaa
- Liota leipä tai korppujauho tilkassa vettä.
- Kuori ja kuutioi sipulit ja kuullota ne tilkassa öljyä kullanruskeiksi.
- Sekoita sipulit jauhelihan kanssa. Lisää muna, mausteet ja leipä/korppujauho. Sekoita ja anna taikinan maustua noin puoli tuntia.
- Muotoile taikinasta noin 10-12 isohkoa pyörykkää.
- Lämmitä lihaliemi kattilassa kiehuvaksi, lisää mausteet.
- Keitä pyöryköitä liemessä noin 20 minuuttia kahdessa-kolmessa erässä riippuen kattilan koosta. Kääntele pyöryköitä keiton aikana pari kertaa. Laita kypsät pyörykät uuniin, jotta ne pysyvät lämpiminä kastikkeen teon ajan. Säilytä liemi.
- Ruskista voi paistinpannulla. Lisää jauhot ja ruskista, kunnes seos on kullanruskeaa. Lisää kuuma liemi ja sekoita voimakkaasti, ettei kastikkeeseen muodostu paakkuja. Lisää seuraavaksi kerma ja sitruunamehu ja sitten kaprikset ja muskottipähkinä sekä tarvittaessa suolaa ja pippuria.
- Kaada kastike pyöryköiden päälle. Nauti keitettyjen perunoiden tai riisin kera.