Tsekkiläinen gulassi

Viskaalin naudan paistikuutioista

Tässä teille herkullinen ohje gulassille. On  Viskaalin isäntäparin tsekkivaihtari Albertin mukaan kuulemma ihan autenttisen makuista.

Tsekkiläinen gulassi nautitaan yleensä joko keitetyiden perunoiden tai tsekkiläisten mykyviipaleiden (kuvassa) kanssa.

Tsekkiläinen gulassi

800 g (2 rasiaa) Viskaalin paistikuutioita

  • 5 keskikokoista sipulia
  • 4 rkl auringonkukka-/rypsiöljyä
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl kuminansiemeniä
  • 2 rkl unkarilaista paprikajauhetta (lisää halutessasi 1 tl chilijauhetta)
  • 4 laakerinlehteä
  • 1 tl kuivattua meiramia
  • 5 isohkoa valkosipulinkynttä
  • 0,5 tl jauhettua mustapippuria
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja gulassin sakeuttamiseen (valinnainen)
  • 1 l vettä

Kuori ja pilko sipulit karkeasti. Murskaa tai jauha 1 teelusikallinen kuminaa.

Lisää öljy tai voi paksupohjaiseen kattilaan tai pataan. Paista sipuleita, kunnes ne ovat melkein ruskeita. Lisää lopuksi kumina ja sekoita hetki.

Lisää naudanliha, mausta 2 teelusikallisella suolaa ja paista niitä joka puolelta, kunnes lihan pinta on kullanruskea. Vähennä tarvittaessa lämpöä tai lisää lusikallinen tai kaksi vettä.

Laske lämpöä keskilämmölle ja lisää 0,25 teelusikallista jauhettua mustapippuria, 2 ruokalusikallista makeaa paprikajauhetta ja 2 ruokalusikallista tomaattipyreetä. Paista minuutin ajan samalla sekoittaen. Pohja ei saa palaa, muuten gulassi maistuu kitkerältä. Lisää 1-2 lusikallista vettä palamisen estämiseksi.

Kaada joukkoon litran verran vettä, niin että liha melkein peittyy. Lisää 4 laakerinlehteä. Kiehauta, vähennä lämpö minimiin, peitä kannella ja anna lihan hautua 2–2,5 tuntia tai kunnes se on pehmeää.

Kun naudanlihakuutiot ovat pehmeitä, lisää jauhoja muhennoksen sakeuttamiseksi: Ota kattilan kansi pois. Siivilöi pienellä siivilällä varovasti 1 ruokalusikallinen vehnäjauhoja muhennoksen pinnalle. Älä sekoita. Peitä kannella ja anna kypsyä vielä 15 minuuttia. Poista kansi ja sekoita. Kastike on juuri sopivan paksua!

Poista laakerinlehdet, lisää 4 valkosipulin kynttä ja 1 teelusikallinen kuivattua meiramia. Sekoita hyvin. Mausta suolalla makusi mukaan. Peitä kannella ja anna levätä pois lämmöltä 10 minuuttia.