Tsekkiläinen gulassi
Viskaalin naudan paistikuutioista
Tässä teille herkullinen ohje gulassille. On Viskaalin isäntäparin tsekkivaihtari Albertin mukaan kuulemma ihan autenttisen makuista.
Tsekkiläinen gulassi
800 g (2 rasiaa) Viskaalin paistikuutioita
- 5 keskikokoista sipulia
- 4 rkl auringonkukka-/rypsiöljyä
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 tl kuminansiemeniä
- 2 rkl unkarilaista paprikajauhetta (lisää halutessasi 1 tl chilijauhetta)
- 4 laakerinlehteä
- 1 tl kuivattua meiramia
- 5 isohkoa valkosipulinkynttä
- 0,5 tl jauhettua mustapippuria
- 2 tl suolaa
- 1 rkl vehnäjauhoja gulassin sakeuttamiseen (valinnainen)
- 1 l vettä
Kuori ja pilko sipulit karkeasti. Murskaa tai jauha 1 teelusikallinen kuminaa.
Lisää öljy tai voi paksupohjaiseen kattilaan tai pataan. Paista sipuleita, kunnes ne ovat melkein ruskeita. Lisää lopuksi kumina ja sekoita hetki.
Lisää naudanliha, mausta 2 teelusikallisella suolaa ja paista niitä joka puolelta, kunnes lihan pinta on kullanruskea. Vähennä tarvittaessa lämpöä tai lisää lusikallinen tai kaksi vettä.
Laske lämpöä keskilämmölle ja lisää 0,25 teelusikallista jauhettua mustapippuria, 2 ruokalusikallista makeaa paprikajauhetta ja 2 ruokalusikallista tomaattipyreetä. Paista minuutin ajan samalla sekoittaen. Pohja ei saa palaa, muuten gulassi maistuu kitkerältä. Lisää 1-2 lusikallista vettä palamisen estämiseksi.
Kaada joukkoon litran verran vettä, niin että liha melkein peittyy. Lisää 4 laakerinlehteä. Kiehauta, vähennä lämpö minimiin, peitä kannella ja anna lihan hautua 2–2,5 tuntia tai kunnes se on pehmeää.
Kun naudanlihakuutiot ovat pehmeitä, lisää jauhoja muhennoksen sakeuttamiseksi: Ota kattilan kansi pois. Siivilöi pienellä siivilällä varovasti 1 ruokalusikallinen vehnäjauhoja muhennoksen pinnalle. Älä sekoita. Peitä kannella ja anna kypsyä vielä 15 minuuttia. Poista kansi ja sekoita. Kastike on juuri sopivan paksua!
Poista laakerinlehdet, lisää 4 valkosipulin kynttä ja 1 teelusikallinen kuivattua meiramia. Sekoita hyvin. Mausta suolalla makusi mukaan. Peitä kannella ja anna levätä pois lämmöltä 10 minuuttia.