Historia

Oulujokilaakson vanhimpia tiloja. Jalostustoiminnastaan aiemmin kuulu Viskaalin tila on Oulujokilaakson vanhimpia tiloja. Perimätiedon mukaan Kalevalan syntyyn vaikuttaneet runonlaulajat ovat lähtöisin näiltä seuduilta.

Oulujokilaakson vanhimpia tiloja

Viskaalin tila on perimätiedon mukaan Oulujokilaakson vanhimpia tiloja. Aikanaan se on ollut maaviskaalitila ja toiminut käräjäpaikkana. Perimätieto kertoo myös, että Viskaalinmäeltä on lähtöisin kuuluisa Perttusen runonlaulajasuku, jonka lauluista Kalevala muodostaa ison osan.

Viskaalin tilan kellarissa säilytettiin huonoina aikoina Oulun kaupungin arkistoja.

Viskaalin kuulu sonniasema

Siitossonneistaan jo 1960-luvulta asti tunnettu Viskaalin tila on ollut merkittävä maatalouden toimija koko Pohjois-Suomessa. Se on tuottanut spermaa pohjoissuomalaisten ja parhaimmillaan puolen Suomen karjankasvattajien jalostustarpeisiin.

Vuonna 1962 silloinen Oulun Seudun Keinosiemennysyhdistys osti Viskaalin tilan sen edelliseltä omistajalta. Viskaaliin rakennettiin vuosien varrelle uusia tiloja – muun muassa aikoinaan suurta huomiota herättänyt navetta ja maan suurimmaksi väitetty AIV-torni. Myös peltojen määrä laajentui 89 hehtaarista noin sataan.

Viskaalin tilan navetoissa oli enimmillään 1990-luvun lopulla 200 nautaa. Tila on ollut lähialueella myös merkittävä työnantaja veronmaksaja, kuten nykyisinkin. Lisäksi se on välillisesti työllistänyt alueen koneurakoitsijoita ja muita työntekijöitä.

Spermantuotannon lopettamisen jälkeen vuonna 1996 tila jatkoi sonnien kasvatusasemana, kunnes sen vuoden 2010 alussa ostanut VikingGenetics Finland Oy päätti keväällä 2010 siirtää kasvatusasematoiminnan Hollolaan Etelä-Suomeen

Osta tilalta

viskaalin tilakauppa

Viskaalintie 54, 91500 Muhos

AVOINNA

Ti–to 11–17, pe 11–18
La–ma ja juhlapyhien aattoina suljettu

Lue lisää