Viskaalin Kauppojen Limousin-viikolla maailman parasta pihvilihaa. Murea Limousin-lihan fileet ja paistit ovat parhaimmillaan vain suolalla ja pippurilla maustettuna, paistettuna mediumiksi.


Limousin – Parasta pihvilihaa Viskaalista

Viskaalin teurastamon ykköstuote, josta olemme erittäin ylpeitä, on Limousin-pihvikarjan liha. Se on lähtökohtaisesti erittäin mureaa ja vähärasvaista, eikä välttämättä tarvitse raakakypsytysaikaa. Limousin-lihaa pidetäänkin yhtenä maailman parhaista pihvikarjalihoista ja se on erittäin arvostettua maailman huippukokkienkin keskuudessa.

Viskaalin kaupoissa myytävä liha tulee Viskaalin teurastamon kautta oman tilan karjasta sekä yhteistyökumppaneilta Pohjois-Pohjanmaalta. Liha on siis alusta loppuun asti lähilihaa.


Mureaa ja vähärasvaista lihaa

Limousin- pihvilihan erot verrattuna perinteiseen maitokarjarotuiseen naudanlihaan ovat vähärasvaisuus, vaaleus, ja ainutlaatuisen hienosyisestä rakenteesta syntyvä mureus. Lihassa on myös perusnaudanlihaa vähemmän tyydyttyneitä rasvahappojaja ja kolesterolipitoisuus on alhainen. Lisäksi Limousin-lihan Omega 6 ja Omega 3 -rasvahappojen suhde on optimaalinen.Maailman parasta pihvikarjanlihaa

Limousin on 1800-luvulta peräisin oleva ranskalainen lihakarjarotu, jota on Suomessa Limousin-lihaa kasvatettu 1980-luvulta saakka. Pohjois-Pohjanmaa on yksi Limousin-keskittymä Suomessa. Suomessa kasvatettavat eläimet ovat kullankeltaisia tai vaaleanruskeita ja sarvellisia. Lihan laatu on erinomaista. Lehmä painaa täysikasvuisena 650-850 kg ja sonni 1 000-2 000 kg.

Limousin-liha on monissa kansainvälisissä testeissä ja tutkimuksissa arvioitu maailman parhaaksi. Sille on myönnetty muun muassa ranskalaiset tunnustukset ” Labes Rouge” sekä” Blaison Prestige” -laatusinetit sekä makuvoittojen” Cupde Quolite” -tunnustus. Limousin-rodun laatua ja jalostusta valvoo 1973 perustettu ”The International Limousin Council”.


Viskaalin lihamestarien vinkit Limousin-lihalle

Limousin-liha on lihaa parhaimmillaan, siksi sen parhaat osat, paistit ja fileet, kannattaa valmistaa lähes sellaisenaan vain suolalla ja pippurilla maustaen. Viskaalin lihamestarit suosittelevat myös jättämään paistien ja fileiden lihan kypsennettäessä mediumiksi, jolloin lihan aromit tulevat parhaiten esille.


Pihvi Limousin-ulkofileestä

Ota pihvit huoneenlämpöön minimissään puoli tuntia ennen valmistamista. Mausta pihvit suolalla, parhaiten toimii vuorisuola. Paista pihvit kummaltakin puolelta kuumassa pannussa joko voissa tai öljyssä, kunnes pinta hikoilee. Anna pihvien vetäytyä foliossa noin 10 min, nauti heti.

Paahtopaisti Limousin-lihasta

Hiero paistin pintaan merisuolaa ja anna maustua noin 2 tuntia. Pyyhi sitten ylimääräinen suola pois ja ruskista kuumassa pannussa öljyssä tai voissa tasaisesti, kunnes paistin pinta on kauniin ruskea. Paista paistia uunissa 150 asteessa noin puoli tuntia ja laske lämpö sitten 115 asteeseen. Muista käyttää paistimittaria. Kun se näyttää 56 astetta, on paisti valmis. Anna vetäytyä hetken ennen tarjoamista.

Jauhelihapihvit

Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja muotoile siitä pihvejä. Varo vaivaamasta lihaa, ettei se sitkisty. Paista pihvi kummaltakin puolelta ruskeaksi. Huom. Limousin-jauhelihasta tehdyt pihvit kannattaa jättää sisältä mediumiksi, ettei pihvistä tule liian kuivia.