Klopse – Kokeiluja keitettyjen liharuokien maailmaan

Saksalainen ruokakulttuuri vei Viskaalin emännän kokeilemaan keitettyjä liharuokia. Kokeilu jatkuu. Vinkkeja ja reseptejä otetaan vastaan.

Klopse– Kokeiluja keitettyjen liharuokien maailmaan

Törmäsimme isännän kanssa pari vuotta sitten Wienin-matkallamme paikalliseen herkkuun nimeltä Tafelspitz – eräänlaiseen keitettyyn naudanpaistiin, jonka kerrottiin olleen Itävältä-Unkari keisarinkin lempiruoka. Se tarjoiltiin kolmessa osassa: ensin keitinliemi alkuruokana, sitten luuydin, joka kaivettiin tumman leivän päälle ja lopulta itse paisti tarjoiltuna piparjuuren ja muiden lisäkkeiden kanssa. Pidimme kovasti.

Tafelspitz herätti kiinnostukseni lihan valmistamiseen keittämällä, kun aiemmin mielikuvani keitetystä lihasta oli ollut jotain pahalta haisevaa ja mautonta. Lopullisen kimmokkeen itse kokeiluun sain myös saksalaisen kulttuurialueen keittiöstä, tosin brittikokin tv-ohjelmasta, jossa Berliinissä valmistettiin kuuluisaa preussilaista ruokalajia Königsberge Klopse. Kauheita nimihirviöitä muuten nämä ruokalajien nimet, vaikka saksaa osaankin…

Königsberge Klopset ovat isohkoja lihapullia, jotka keitetään lihaliemessä ja jotka tarjoillaan sitruunalla ja kapriksilla maustetun kastikkeen kera. Kokeilin näitä eräänä lokakuisena sunnuntaina, kun jälkikasvu ja pappa tulivat syömään. Sen verran sovelsin useita netistä löytämiäni ohjeita, että tein pullat pelkästä rasvaisemmasta (20%) naudanjauhelihasta, vaikka suurimmassa osassa ohjeista neuvottiin laittamaan puolet possun- ja puolet naudanjauhelihaa.

Klopset olivat menestys: pyörykät syötiin täydessä hiljaisuudessa ja kaikki menivät. Tiedoksi, että vaikka olen omasta ja perheenkin mielestä ihan hyvä kokki, kaikki kokeiluni eivät todellakaan ole herättäneet tällaisia reaktioita.

Seuraavaksi aion kokeilla ihan kunnon suomalaista lihakeittoa, jonka nimikin on onneksi helpompi lausua. Ja sitten on vuorossa Tafelsplitz. Laitan ohjeet ja kuvat sitä mukaa, kun lihoja keittelen Lihamestarin vinkit -sivullemme.

Jos jollakin on hyviä keitetyn liharuuan ohjeita, laittakaapa vinkkejä. Olisi mukava jatkaa tätä keitettyjen liharuokien oppikoulua.

 

Viimeisimmät