HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!

Pääsiäinen on tänä vuonna niin myöhään, että kannattaa kaivaa jo grillikin esille. Me grillataan isännän kanssa mökillä vanhalla kunnon pallogrillillä. Isommalle porukalle teen sitten nyhtökaritsaa itämaisilla lisäkkeillä.

Pääsiäinen on kyllä mukava juhla, kun sen viettoon ei liity mitään sen kummempaa pakkojuhlimista, vaan sen voi viettää, kuten haluaa. Näin foodiena ja paistinkääntäjänä on ollut mukava huomata, kuinka siitä on muodostunut ruokajuhla. Moni syö karitsaa, mämmiä (isäntä) ja rahkaruokia (minä), mutta valinta on vapaa. Pääasia, että nautitaan pikku kevätlomasta, ulkoilusta, perheen ja ystävien seurasta ja hengähdetään hetkeksi pitkän talven jälkeen.

 

Me vietämme osan pääsiäisestä isännän kanssa tänä vuonna mökillä Syötteellä. Pääsee hiihtämään tai ei. Koiramme Manu huolehtii kyllä liikuntakiintiöstä. Aiomme kaivaa pallogrillin esiin ja grillata lammasmakkaraa. Lisukkeeksi parsaa, jonka sesonki on  jo alkanut.

 

Jossain välissä laitan marinoidun ulkofileen uuniin. Se syntyy helposti ja nopeasti. Haaveilen siihen jotain artisokkalisäkettä seuraksi, jos keksin. Ehkä pastaa. Kun italianopeni Sandran mukaan artisokka on Italiassa juuri pääsiäisruokaa…Buona Pasqua!

Ulkofilee on muuten todella monipuolinen raaka-aine. Siitä syntyy helposti ja nopeasti wokkia, uuniruokaa ja tietysti pihviä. Pihvinpaistossa se on meidän lihamestari Antin mukaan myös helpompi paistaa. Suosittelen!

 

Varsinaisella pääsiäisaterialla isomman porukan kanssa maanantaina teen nyhtökaritsaa karitsan luullisista patapaloista. Tämä brittikokki Nigella Lawsonin alkuperäisestä reseptistä mukaeltu ohje toimii loistavasti Lähi-idän keittiön lisäkkeiden kanssa: uunissa haudutettua munakoisoa ras-el-hanou-mausteella ja fetajuustomuruilla, pitaleipää, tsatsikia ja salaattia. Kun kahtena viime pääsiäisenä olen nyhtökaritsaa tehnyt, ovat siitä tykänneet nekin vieraat, jotka eivät niin karitsanlihasta välitä.

 

Tässä ohjeet uunifileeseen ja nyhtökaritsaan. Herkullista ja rentoa kevään juhlaa kaikille!

 

UUNIFILEE NAUDAN ULKOFILEESTÄ

(4-6 hlö)

  1. 1 kg pala ulkofileetä

(jos ei marinoitua valmiiksi, anna maustua suolattuna jääkaapissa muutama tunti, tai tee itse marinadi)

 

Ota filee huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia ennen paistamista. Ruskista filee pannulla kauttaaltaan, laita uuniin noin 150 asteeseen ja paista noin 40 minuuttia, kunnes paistin sisälämpötila on 55 astetta. Anna paistin vetäytyä noin 15 minuuttia, leikkaa ja tarjoile. Suolaa voi lisätä maun mukaan.

 

NYHTÖKARITSA

1,5 – 2 kg karitsan patalihaa luullisena (esim. kaulakiekot, potka)
0,5 l     vettä
1-2       sipulia ( ja valkosipulia maun mukaan)
1          porkkana
8-10 kokonaista maustepippuria, suolaa, 1 laakerinlehti

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistamista. Ruskista lihat kevyesti ja laita pataan yhdessä kuorittujen ja paloiteltujen vihannesten sekä mausteiden kanssa. Kaada vesi päälle ja paista uunissa 120-150 asteessa, kunnes lihat irtoavat luista. Tämä kestää ainakin 4-5 tuntia, voit myös jättää padan yön yli uuniin.

Kun liha on tarpeeksi jäähtynyt, erota liha ja liemi ja ”nyhdä” liha luista nyhtölihaksi joko käsin tai haarukalla. Mausta maun mukaan vielä mustapippurilla ja sormisuolalla. Koristele esimerkiksi tuoreella mintulla ja granaattiomenan siemenillä.

Viimeisimmät