Sisäfileetä sous vide

Viskaalin myyntipäällikkö Antti vaimoineen ja pari muuta ystävää (kiitos Arja ja Pekka) lahjoittivat minulle syntymäpäivälahjaksi sirkulaattorin, sous vide -laitteen. En ole ikinä saanut paistamalla niin tasaisesti juuri oikeankypsyistä sisäfileetä. Sen jälkeen siis, kun olin sattumalta ymmärtänyt, kuinka laite toimii....

Sous vide -menetelmä on ruuan kypsennystapa, jossa raaka-aine pakataan tyhjiöpussiin ja kypsennetään keittämällä halutussa lämpötilassa. Sekä tyhjiöpakkaamiseen että veden ylläpitämiseen tietyssä lämpötilassa on olemassa omat laitteensa. Jälkimmäistä kutsutaan myös sirkulaattoriksi.

Sain jo vuosi sitten tasavuosilahjaksi kummatkin laitteet. Tyhjiöpakkauslaitteen käytön opin heti, mutta sirkulaattorin logiikkaa en kyennyt ymmärtämään. En kerro kokeilun yksityiskohtia, mutta isäntä ja meidän nuoriso kertovat kyllä mielellään, mitä tapahtuu, kun teknologia menee (kuten usein käy) yli ymmärrykseni. Lopputuloksena kumpikin laite joutui vuodeksi keittiön kaapin ylähyllylle.

Helmikuussa sain vihdoin motivoitua itseni opettelemaan sirkulaattorin käytön netistä. Varasin opetteluun (ja henkiseen valmistautumiseen) useamman illan aikaa. Onneksi en ollut ainoa, jolle nimenomaan kyseisen sirkulaattorin käyttö-ohje ei ollut auennut. Haasteena siinä taitaa olla se, että laitteen käyttöliittymään on yritetty tunkea liikaa toimintoja vain yhden napin alle.

Nyt olen käyttänyt laitetta kaksi kertaa sisäfileen kypsennykseen, muita raaka-aineita en ole uskaltanut kokeilla. Kummallakaan kerralla en loppujen lopuksi ole ymmärtänyt, miten siinä onnistuin. Tiedoksi uteliaille, että kyseinen vehje on Anova Precision Cookerin tietty malli. Jos joku tietää paremmin, miten se toimii, niin otan erittäin mielelläni ohjeistusta vastaan.

Summa summarum – nimenomaan lihan kypsennykseen sous vide -kypsennysmenetelmä on erinomainen tapa valmistaa ruokaa varsinkin isommalle porukalle. Esimerkiksi pihvistä saa sillä tavoin juuri halutun kypsyisen.

Minä kypsennin sirkulaattorilla noin kahden ja puolen sentin paksuiset sisäfileepihvit 2 tuntia 55 asteessa ja ruskistin pannulla voissa sitten vain pihvien pinnat. Hyvää tuli.

Suosittelen kokeilemaan. Sous vide -kypsennys sopii kaikenlaisesta värkkäyksestä kiinnostuneille, insinöörismielisille, laitehulluille ja erittäin kärsivällisille ihmisille.

Niille, jotka eivät ole niin kärsivällisiä eivätkä välitä teknologiasta, suosittelen valmistautumaan varaamalla ensin käyttöohjeisiin tutustumiseen runsaasti aikaa, kokeilemalla sous vide -kokkausta erittäin hyvin levänneenä, hengittämällä välillä syvään ja ottamalla kaikki hyvät neuvot vastaan.

 

Viimeisimmät