Viskaalin liha ja ilmastonmuutos
Kirjoitin ilmastonmuutoksen vaikutuksista yritysten toimintaan Muhoksen kunnan yritysblogiin taannoin. Aihe koskee erityisen läheltä meitä liha-alan yrityksiä ja maanviljelijöitä, kun punaisen lihan tuotannon hiilijalanjälki on todettu varsin suureksi suhteessa moneen muuhun. Viskaalissa hiilineutraalius on ollut toimintamme tavoitteita alusta asti. Toimimme ja kehitämme toimintaamme edelleen niin, että voimme tarjota punaisen lihan ystäville mahdollisuuden nauttia herkusta hyvällä omallatunnolla.
Maanantaina 8. lokakuuta julkaistu YK:n ilmastoraportti toi myös meille yrittäjille uutta ajateltavaa. Miten ja millaista energiaa toimintaan kannattaa jatkossa käyttää? Kaikkoavatko asiakkaat, jos ei pystytä tarjoamaan ympäristöystävällistä vaihtoehtoa? Mitä toimenpiteitä asia ylipäätänsäkin vaatii kullakin alalla? Muuttavatko tulevat poliittiset päätökset toimintaympäristöämme kuinka paljon?
Me Viskaalissa olemme seuranneet keskustelua jo pitkään ja yhtenä johtoajatuksena toiminnassamme on ollut juuri tämä: tuottaa ruokaa kestävän kehityksen periaatteella. Ruokimme eläimiämme esimerkiksi leipomoiden ylijäämäleivällä, pyrimme pitämään hankinnassa kuljetukset mahdollisimman lyhyinä. Käytämme myös mahdollisimman paljon kierrätettävää tavaraa niin koneista ja laitteista työvaatteisiin ja toimiston kalustukseenkin asti.
Tie täyteen hiilineutraaliuteen on vielä pitkä, mutta oikealla tiellä ollaan. Nyt meneillään oleva investointi Reininperälle on meillä taas seuraava askel kohti ekologisempaa toimintaa ja kiertotaloutta. Siitä kerromme myöhemmin, mutta juuri nyt haasteena on myös se, kuinka pakata tuotteet ympäristöystävällisemmin, kun elintarvikelainsäädäntö kuitenkin vaatii tiettyä säilyvyyttä tuoretuotteissa ja toisaalta ostovalinta tehdään pakkauksen ulkonäönkin perusteella. Lisäksi mietimme myös jatkuvasti, kuinka hyödyntää koko teuraseläin sataprosenttisesti, missä olemme jo varsin hyvin onnistuneet.
Viskaalin päätuote on punainen liha, jolle tuntuu varsinkin nyt kertyvän syntilistaa. Meidän haasteena jatkossa onkin saada suomalaisille lisää tietoa siitä, että Suomessa tuotettu punainen liha on tutkitusti huomattavasti hiilineutraalimpi vaihtoehto kuin esimerkiksi muualla maailmalla tuotettu. Meidän nautamme kun syövät pääosin nurmirehua, jota kasvatetaan olosuhteissa, joissa eivät muut kasvit kunnolla menesty, eivätkä vie vettä muulta ekosysteemiltä. Lisäksi täytyy muistaa, että suurin osa Suomessa kasvavasta karjasta tuottaa ensin maitoa ja sitten lihaa. Tämä kaikki pienentää suomalaisen punaisen lihan hiilijalanjälkeä huomattavasti.
Syö vähemmän, mutta syö parempaa. Suomalaista, puhdasta, eettistä ja sellaista ruokaa, jota kasvatetaan ekologisesti kestävällä periaatteella. Siihen me Viskaalissa panostamme.