Vastuullisuustekoja

Vastuullisuus-termi tai englanniksi sustainability on vallannut maailman nopeasti. Ja nopeasti siitä on tullut myös mainonnan väline. Nyt kaikki tahot huutavat vastuullisuutta, toimivat vastuullisesti, asettavat vastuullisuustavoitteitaan....kun ollaan vastuullisia, ollaan trendin huipulla.

Me Viskaalissa ollaan vähän hitaita näiden trendiasioiden kanssa. Maalla kun ollaan. Mitäpä sitä turhaan hötkyileen, kun periaatteena on jo heti toiminnan alusta asti ollut se, että eläin on talossa aina ykkönen, luontoa kunnioitetaan eikä esimerkiksi käytetä kasvimyrkkyjä pelloilla. Tehdään myös koko ajan monenlaisia asioita, jotka vievät meidän ruuantuotantoa ympäristön ja ilmaston kannalta paremmaksi. Koetetaan myös kohdella toisiamme hyvin. Tosin isännän mukaan meillä eläin on aina ykkönen, lapset ja työntekijät sitten ja emäntä tulee päivästä riippuen joko kolmoseksi tai jonnekin 1-100 välille… Mutta vastuullisia mekin kai sitten ollaan, jos se tarkoittaa valintoja ja toimia, jotka ”tukevat kestävää kehitystä, ympäristön suojelua ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta”, kuten netissä termiä määritellään.

Vastuullisuuskeskustelun huumassa mennään usein myös metsään. Äskettäin tuli somekohu siitä, kun eräs pohjoissuomalainen hotelli-ravintola oli yrittänyt ympäristöselosteessaan perustella ulkolaisen (ja halvemman) lihan käyttöä ja esitteli suoria mutu-väittämiä, jopa valheita suomalaisesta lihantuotannosta (Löytynee netistä, jos haluaa tutustua tarkemmin.). Jospa ko. yrittäjä on ottanut tästä opiksi ja on tarkempi jatkossa. Keskustelu oli sinänsä hyvä herätys meille. Pitänee kertoa vielä enemmän ja äänekkäämmin omasta toiminnasta, kun ei oman mökkipaikkakunnan ravintolayrittäjilläkään ole tietoa, mitä alueen liha- ja maitotiloilla ja -yrityksissä tapahtuu.

Meillä ei esimerkiksi käytetä ollenkaan hormoneja kasvun vauhdittamiseksi. Se kun on ihan valtiovallankin toimesta kielletty. Vaikka kasvua ja kiloja tulisi sitä kautta lisää, emme halua tehokasvattaa eläimiämme millään vieraalla aineella. Ruokana niille annetaan omien peltojen ilman kasvisuojeluaineita kasvanutta nurmea, jossa mukana monenlaisia heinälajeja. Myös hiiltä ja typpea maahan sitovaa hernettä ja vastaavia kasveja. Talvisin ruoka on samaa, mutta säilöttynä aumaan. Siinäkään ei käytetä mitään ylimääräisiä säilytysaineita vaan luonnonmukaisesti mennään. Lisäksi syötämme eläimille suomalaista viljarehusekoitusta ja leipomon ylijäämäleipää, mikä taas on osa meidän kiertotalousratkaisua (TUTUSTU).

Eläimet kasvavat pihatoissa omissa laumoissaan, ja niillä on mahdollisuus ulkoilla. Nautaeläin tykkää viileästä ja eläinten itse tuottama lämpö riittää. Viileässä eläimet myös pysyvät terveinä ja hyvinvoivina. Eikä mene myöskään energiaa ja rahaa lämmitykseen.

Vastuullisuusväittämissä kannattaa minusta olla rehellinen. Jos esimerkiksi hinta on se syy, miksi ravintola haluaa käyttää ulkomaalaista lihaa, voi sen kertoa. Asiakas voi valita sitten toisen annoksen listalta. Meillä maatilalla käytetään toistaiseksi fossiilisilla polttoaineilla käyviä traktoreita ja koneita kustannussyistä ja siksi, ettei hinta-laatusuhteeltaan sopivaa vaihtoehtoa vielä ole löytynyt.

Jatkossa kaikki vastuullisuusväittämät pitää pystyä todistamaan. Jos joku väittää olevansa hiilineutraali, se pitää perustella luotettavin laskelmin. Jos joku kertoo olevansa ympäristöystävällinen, pitää pystyä luotettavasti todentamaan, miten ympäristöystävällisyys näkyy ja miten sitä mitataan. Tämä vaikuttaa tällä hetkellä todella haastavalta, sillä koko laskentahomma on nyt aikamoisessa murroksessa ja hakusessa.  Odotellaan, millaisia vaatimuksia ja tapoja sieltä tulee. Sitten lasketaan.

Nyt keskitymme meidän arvojen mukaiseen tekemiseen. Peltomme ovat monta vuotta ruohopeitteisiä ympärivuotisesti (hiilensidonta). Kasvatamme apilaa ja muita maaperään hiiltä sitovia kasveja, joista eläimet saavat myös niille tärkeää valkuaista. Mutta tärkein ja suurin tekomme tällä hetkellä on naudan lannasta tulevan metaanin hyödyntäminen energiaksi pian valmistuvan biokaasulaitoksessa. Sillä suurin syy, miksi punaista lihaa pidetään ilmastopahiksena on se, että nautaeläimen ruuansulatuksessa muodostuu metaania, joka on hiilidioksidin ohella yksi merkittävistä ilmaston lämpenemistä aiheuttavista kasvihuonekaasuista. Naudan metaani vapautuu ilmakehään niiden hengityksen kautta sekä lannassa. Meidän biokaasulaitoksessa saamme hyödynnettyä lannasta tulevan metaanin.

Keinoja on. Ja me teemme. Hyvän omantunnon punaista lihaa.

Lisää Viskaalin emännän kommentteja vastuullisuusasioista tulossa pian.

Alla kuva Viskaalin biokaasulaitoksen reaktorista, jota esittelemässä laitoksen käyttäjä Kimmo sekä Viskaalin emäntä Tuula.

 

 

Viimeisimmät