Iowan liha-chilikeitto

Chilikeitto on ohje, joka löytyy lähes jokaisesta USA:n osavaltiosta. Tämä keitto on mukaeltu Viskaalin isännän Iowan- vaihto-oppilasvuoden mammyn ohjeesta.

Iowan chili-lihakeitto

6–8  hlölle

2 pkt Viskaalin naudan paistikuutioita 400 g (tai naudan jauhelihaa)

2 keskikokoista sipulia

4 valkosipulin kynttä

1 l kasvislientä

1 prk tomaattimurskaa

1 tl tummaa balsamietikkaa

1 rkl keskivahvaa chiliä

1 rkl juustokuminaa

1 rkl savupaprikaa

1 tl kanelia

2 tl suolaa

1 rkl ruskeaa sokeria

2 prk säilykepapuja (ruskeita tai valkoisia)

öljyä paistamiseen

Ota liha huoneenlämpöön. Valmista kasvisliemi.

Kuori ja kuutioi sipulit. Ruskista ne kevyesti öljyssä. Lisää tomaattimurska, mausteet, suola, sokeri ja balsamietikka. Siirrä kattilaan.

Ruskista myös liha ja siirrä kattilaan. Samoin kasvisliemi.

Kaada sekaan kasvisliemi ja anna kiehua keskilämmöllä noin 2-3 tuntia, kunnes lihat ovat kunnolla kypsiä. Huom. jos käytät jauhelihaa, kypsytysaikaa ei tarvita. Lisää vettä tarvittaessa.

Lisää lopuksi pavut ja lämmitä.

Nauti keitto lämpimänä esimerkiksi suolakeksien tai vaalean leivän ja ranskankerman kera.