Rössyburger eli Viskaalin Mörkö

Tällä burgerreseptillä Jussi Markus tuunasi itsensä Tuunaa Rössy! -kisan kakkoseksi. Burgerin muodossa rössy maistuu varmasti niin nuorille kuin vanhoillekin. Kokeile!

Rössy-burger eli  ”Viskaalin mörkö”

 

Ainekset:

–          Viskaalin rössy 300g

–          2 vapaan kanan munaa

–          150 g creme fraiche

–          4 Pulla pirtin burger sämpylää

–          100 g Viskaalin palvipekoni

–          Rucolaa

–          Punasipulia

–          majoneesia (Hellman’s)

–          puolukkahillo

 

Lisukkeeksi Real Snacks Salt&Vinegar sipsejä

  1. Tee ensin puolukkamajoneesi; sekoita 2dl puolukkahilloa ja 2dl Hellman’s majoneesia, mausta 1 tl balsamiviinietikalla ja laita jääkaappiin tekeytymään.
  2. Halkaise punasipuli ja viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi. Lämmitä paistinpannulla nokare voita ja lisää sipulit pannulle. Kuullottele sipulia miedolla lämmöllä sen aikaa kun teet rössypihvit. Jos pidät sipulin hapokkuudesta, jätä sipulut raa’ksi ja lisää ne sellaisenaan burgerin väliin.
  3. Raasta Viskaalin rössyä raastinraudalla karkeaksi rössyrouheeksi. Lisää rouheeseen 2 kananmunaa sekä 150 g creme fraichea, 2 tl kuivattua meiramia, 1 tl savustettua paprikaa ja sekoita puuhaarukalla.
  4. Muotoile massasta kostutetuin käsin neljä pullaa, jotka litistät käsien välissä n. senttimetrin paksuiseksi pihviksi.
  5. Paista pannulla voissa kohtuullisella lämmöllä pihvit molemmin puolin 3 minuuttia / puoli. Nosta paistetut pihvit lasivuokaan ja laita 80 asteiseen uuniin odottelemaan.
  6. Paista pekonit pannulla molemmin puolin miedolla lämmöllä ja nosta talouspaperin päälle kuivumaan.
  7. Lopuksi paahda sämpylät pekonin paistorasvassa, jotta saat mukavan rapeuden sämpylän sisäpinnalle.
  8. Kasaa burgerit: sivele alimmaisen sämpylän päälle reilusti puolukkamajoneesia, laita sitten rössypihvi sämpylän päälle, lisää pihvin päälle paistetut pekonisiivut, pekonien päälle reilu kourallinen rucolaa. Voitele myös sämpylän kansi sisäpuolelta puolukkamajoneesilla ja laita kansi burgerin päälle.
  9. Tarjoa ”Viskaalin mörkö” Real Snacksin Salt & Vinegar -sipsien kera.
  10. Ruokajuomana joko Hailuodon panimon Laakeria tai kevyt- maitoa.

 

”Rössyburger on jo pitkään ollut mielessä. Olen miettinyt kuinka alueemme perinneruokaa voisi tuunata tähän hetkeen paremmin sopivammaksi. Pidän kyllä rössystä sen perinteisemmässä muodossa, eli keitossa. Aluksi ajattelin, että rössystä vain stanssilla painetaan pyöreä kiekko, joka paistetaan rasvassa ja syödään lisukkeiden kera. Tuo testi ei kuitenkaan osoittautunut kovin hyväksi, vaan rössy oli hyvin ”tanakkaa” evästä ja se tarvi vähän muokkausta. Testasin kuinka rössyä voisi raastaa ja se onnistuikin yllättävän hyvin. Kermalla / kermaviilillä tai ranskankermalla massaan sai käsiteltävyyttä ja kananmuna toi rakenteeseen kiinteyttä. Ensimmäinen prototyyppi oli mieluinen yllätys. Rössy burger kaipaa hapokkuutta taittamaan rössyn raskasta makua. Rucola, punasipuli joko kuullotettuna tai raakana tuo burgeriin sen kaipaamaa rakennetta ja raikkautta.” Jussi Markus