Gulassi naudan etuselästä
Tämän pehmeän herkullisen gulassin ohje tulee Viron Saarenmaalta. Resepti saatiin Viskaalin teurastamopäällikkö Margukselta, jonka äiti on Saarenmaalla kuuluisa pitokokki.
Gulassi naudan etuselästä
6-8 hlöä
1 kg naudan etuselkää
3 isoa sipulia
3 – 4 valkosipulin kynttä
2 punaista paprikaa
4 tomaattia
1 + ½ tl suolaa
3 – 4 rkl voita
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl paprikajauhetta
5 dl vettä
½ tl kokonaisia mustapippureita
1 prk smetanaa
- Huuhtele ja kuivaa liha ja kuutioi se noin 2 x 2 senttimetrin kuutioiksi.
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Halkaise paprikat, poista siemenet, paloittele. Kuutioi tomaatit.
- Kuumenna voi valurautapadassa. Ruskista lihapalat voissa muutamassa erässä. Mausta suolalla (1 tl).
- Lisää joukkoon sipulit ja valkosipulin kynnet. Paista kolme-neljä minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää joukkoon tomaattipyree, paprikajauhe, paprikat ja tomaatit. Paista vielä hetki.
- Lisää joukkoon vesi. Mausta lopulla suolalla (½ tl) ja pippureilla. Nosta pata 175-asteiseen uuniin ilman kantta ensin noin kymmeneksi minuutiksi. Peitä sitten kannella ja anna hautua uunissa ainakin 1,5 tuntia tai kunnes liha on kunnolla kypsää.
- Lisää lopuksi smetana ja kuumenna. Tarjoa perunoiden ja leivän kera.