Rössypottua De Gamlas Hem
Tämä tuunattu rössyohje tuo perinteisen rössypotun ainekset esille aivan uudella tavalla. Myös rössy tehdään alusta alkaen itse ja mukana myös erilaisia makuja. Asialla keittiömestari Ilkka Jurmu.

Rössypottua De Gamlas Hem
AlkuruokaTimjamivoissa paistettua veripalttua, paahdettua porsaankylkeä, ruskistettua voita, puikulaperunaa
Alkuruoka
Timjamivoissa paistettua veripalttua, paahdettua porsaankylkeä, ruskistettua voita, puikulaperunaa
Paahdettu porsaankylki
1⁄4 pala kokonaisesta luuttomasta porsaankyljestä 0,25 dl karkeaa merisuolaa
0,25 dl hienoa sokeria
Hiero suola ja sokeri lihan pintaan, anna maustua yön yli. Huuhtele ja kuivaa lihan pinta. Paista kiertoilmauunissa 200c 1h ja 100c 1,5h. Laita jäähtymään painon alle. Leikkaa jäähtynyt liha 2x2cm kuutioiksi ja paista pannulla väri jokaiselle sivulle.
Veripalttu
1 pieni sipuli
50g voita
0,25 L naudanverta 1,5dl vehnäolutta 1 dl ruisjauhoja
1 dl ohrajauhoja 1,5 tl suolaa
1tl meiramia
1tl ruokasoodaa
Kuullota sipuli voissa kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita keskenään kaikki veripaltun aineet. Kaada seos 1/3GN vuokaan ja kypsennä 175c noin 45min. Leikkaa jäähtyneestä rössystä suorakaiteen muotoista palaa ja paista timjamivoissa miedolla lämmöllä jokainen sivu. Leikkaa paiston jälkeen kulmasta kulmaan.
Ruskistettu voi
50g voita
Ruskista voita kattilassa kunnes vaahto alkaa laskeutua ja väri on kullanruskea.
Puikulaperunapyree
300g kuorittua puikulapeunaa
30g voi
n. 0,7 dl maito
4-5g suola
Kuori ja höyrytä puikulaperunat kypsäksi. Paseeraa perunamyllyllä tai lumiraudalla kuutioidun voin päälle. Sekoita hyvin. Lisää kuuma maito. Mausta suolalla.
Puikulaperunasipsejä
1kpl kuorellinen puikulaperuna
Leikkaa mandoliinilla niin ohutta viipaletta kuin saa. Friteeraa 180c kunnes kullanruskea väri. Mausta suolalla.
Timjamivoi
30g voi
3 oksaa tuoretta timjamia
Hienonna timjami, vatkaa voin sekaan ja kääri tangoksi.
Koristeeksi paksoin versoja.